divider1

Mitä jooga on?

Home » Mitä jooga on?

Jooga on laaja kokoelma henkisiä tekniikoita ja harjoituksia, joiden tarkoituksena on yhdistää mieli, keho ja henki, jotta saavutetaan valaistumisen tila tai ykseys maailmankaikkeuden kanssa. Se, mitä länsimaissa yleensä pidetään ”joogana”, on todellisuudessa Hatha-joogaa, yhtä monista joogapoluista. Joogan eri poluilla korostetaan erilaisia lähestymistapoja ja tekniikoita, mutta ne johtavat viime kädessä samaan päämäärään eli yhdistymiseen ja valaistumiseen.

Hatha-joogassa saavutetaan mielen, kehon ja hengen yhdistyminen harjoittamalla asanoita (jooga-asentoja), pranayamaa (joogahengitystä), mudraa (kehon eleitä) ja shatkarmaa (sisäistä puhdistusta). Näitä fyysisiä harjoituksia käytetään kehon puhdistamiseen ja pranan (elämänvoiman energian) viljelyyn. Nykyaikaisessa Hatha-joogassa ei korosteta monia näistä esoteerisista käytännöistä, vaan keskitytään enemmän fyysisiin jooga-asentoihin.

Riippumatta siitä, mitkä ovat tavoitteesi tai aikomuksesi aloittaa, jo pelkästään jooga-asennot itsessään ovat fantastinen henkisen ja fyysisen harjoittelun muoto.

Sopiiko jooga sinulle?

Jooga ei ole millään tavalla poissulkevaa – joogaharjoittelulla ei ole merkitystä sillä, kuinka vanha olet, kuinka paljon painat, mitä teet työksesi, missä asut tai mitä uskontoa harjoitat. Joogaa voivat harrastaa lähes kaikki.

Jos sinulla on jokin sairaus tai olet hiljattain loukkaantunut, voi olla haastavaa tai vaarallista tehdä tietyntyyppistä joogaa, tiettyjä asentoja tai hengitystekniikoita. Yleensä on olemassa vaihtoehtoja tai muutoksia, joiden avulla voit harjoitella turvallisesti, ja moniin yleisimpiin vaivoihin on olemassa erityisiä joogahoitokeinoja. Jos olet toipumassa vammasta tai terveydentilasi on huono, suosittelemme neuvottelemaan lääkärin tai muun pätevän terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen joogan aloittamista.

Vaikka saatat tuntea jonkin verran voimakkuutta vatsalihaksissasi jooga-asennossa, sinun ei pitäisi koskaan tuntea kipua, etenkään nivelissä. Jyrkkä tai voimakas kipu on kehosi merkki siitä, että sinun on pysähdyttävä, peräännyttävä ja otettava rauhallisesti.

Mikä on parasta joogaa aloittelijoille?

Jos olet huonokuntoinen tai erittäin joustamaton, suosittelemme aloittamaan lempeällä harjoittelulla, kunnes olet saavuttanut voimaa ja joustavuutta haastavampia sarjoja varten. Jos olet suhteellisen hyväkuntoinen ja joustava henkilö, sinun pitäisi pystyä hyppäämään suoraan tavalliseen hathajoogatuntiin. Kun perusasennot ovat tuttuja, voit tutustua vinyasa- tai flow-tunteihin. Suosittelemme välttämään Ashtanga-, Bikram- tai hotjoogaa, kunnes olet saavuttanut jonkin verran fyysistä voimaa ja kestävyyttä. On aina parasta olla varovainen ja turvallinen ja lähestyä joogaa hitaasti ja varovasti. Paras tapa tietää, sopiiko jooga sinulle, on kokeilla sitä!

Miten joogaa harjoitellaan

Joogaa tehdään tyypillisesti paljain jaloin tahmealla joogamatolla ja valinnaisten joogatarvikkeiden kanssa. Joogaliikkeet ja -asennot vaativat vaatteita, jotka voivat venyä ja liikkua vapaasti kehosi mukana. Voit ostaa erityisesti joogaharjoitteluun suunniteltuja vaatteita, mutta voit luultavasti koota mukavan asun olemassa olevasta vaatekaapistasi aloitusta varten.

Joogatunneilla saatetaan käyttää ylimääräisiä apuvälineitä, joista yleisimpiä ovat hihnat, palikat, huovat ja pehmusteet. Sinun ei tarvitse hankkia näitä heti, sillä voit helposti korvata ne huiveilla tai kaulaliinoilla, kirjapinolla ja tyynyillä. Jos osallistut tunneille joogastudiossa, he tarjoavat kaiken tarvitsemasi.

Ensimmäinen joogaharjoituksesi

Suosittelemme, että aloitat lyhyellä ja suoraviivaisella joogaharjoituksella ja rakennat hitaasti siitä eteenpäin. Kun tunnet olosi mukavaksi muutaman aloittelijan perusjooga-asennon kanssa, voit liittää ne sarjaan ja jatkaa haastavampien asentojen lisäämistä. Varmista, että opit ja noudatat joogaharjoituksen olennaisia osia: hengitys, meditaatio, aikomus, asanat ja rentoutuminen.

Kuinka usein minun pitäisi joogata?

Jos pystyt harjoittelemaan joogaa 3 tai useamman kerran viikossa, huomaat merkittäviä parannuksia joustavuudessa, liikelaajuudessa, voimassa, tasapainossa, sisäisessä rauhassa ja yleisessä hyvinvoinnissa. Ihannetapauksessa suosittelemme lyhyempiä ja useammin toistuvia, 20-45 minuutin pituisia joogaharjoituksia, yhteensä 3-4 tuntia jaettuna useammalle päivälle. Joogan harjoittelusta tätä vähemmän on silti hyötyä, mutta näet pienempiä parannuksia pidemmän ajan kuluessa. Kuten useimmissa asioissa, mitä enemmän aikaa voit käyttää siihen, sitä enemmän hyötyä saat.

Joogan harjoittelun hyödyt

Joogan hyödyt ovat lähes loputtomat! Joogan harjoittelu auttaa rakentamaan terveitä hyveitä ja hyviä arvoja, kuten kurinalaisuutta, rehellisyyttä, omistautumista, itsetutkiskelua, tarkkaavaisuutta ja kiintymättömyyttä. Jooga voimaannuttaa sinua tekemään tietoisia valintoja kohti terveellisempää ja täyteläisempää elämää. Jooga auttaa sinua myös:

Miten parantaa aloituksen jälkeen

Kärsivällisyys, sitoutuminen, toistaminen ja johdonmukaisuus ovat avaimia joogaharjoittelun kehittämiseen ja edistymiseen. Kun olet löytänyt sinulle sopivan tyylin, opettajan ja joogastudion, kokeile näitä vinkkejä:

Joogan aloitusartikkelit

Tutustu alla olevaan luetteloon artikkeleista, jotka opastavat ja valmistavat sinua aloittamaan joogan.