divider1

Ilmajooga – Mitä on ilmajooga ja miten se aloitetaan?

Home » Ilmajooga – Mitä on ilmajooga ja miten se aloitetaan?

Ilmajooga on hauskaa. Jos etsit hauskaa ja nautinnollista tapaa harjoittaa ja venyttää kehoasi, sinun kannattaa harkita ilmajoogaa.

Mutta mitä ilmajooga tarkalleen ottaen on?

Ilmajoogassa tehdään käänteisasentoja ja -asentoja puusta, katosta tai kehikosta riippuvan keinun tai riippumaton avulla.

Sen sijaan, että suorittaisit joogaposeerauksia matolla, kuten perinteisessä joogassa, käytät siis riippuliinaa.

Ilmajooga tunnetaan myös nimillä anti-gravitaatiojooga, aerojooga, painottomuusjooga, ilmajooga ja lentäjäjooga, vain muutamia mainitakseni.

Jos törmäät johonkin näistä termeistä, tiedä vain, että ne puhuvat samasta asiasta, vaikka jokaisella on yleensä omat eroavaisuutensa riippuen valitsemastasi tyylistä.

mitä ilmajooga on?

Onko ilmajooga vaikeaa?

Ilmajooga ei ole niin vaikeaa kuin miltä se näyttää. Itse asiassa se on yksi rentouttavimmista treenimenetelmistä. Poltat myös jonkin verran kaloreita suorittaessasi ilmajooga-asentoja.

Sitä ei myöskään ole varattu urheilullisille, laihoille tai notkeille ihmisille. Kuka tahansa voi harrastaa ilmajoogaa nykyisestä kuntotasostaan riippumatta.

Tarvitset kuitenkin jonkin aikaa tottua siihen, varsinkin jos et ole koskaan tehnyt vastaavia harjoituksia, siksi suosittelemme ilmajoogaa aloittelijoille.

Lyhyessä ajassa opit mukavasti suorittamaan eri asentoja. Ja alat odottaa innolla seuraavaa harjoitusta.

Olitpa sitten kokenut urheilija tai vasta aloittamassa kuntoilua, ilmajooga sopii kaikille kuntotasoille.

Onko ilmajooga vaikeaa?

Mitkä ovat ilmajoogan terveyshyödyt?

Saatat ehkä kysyä itseltäsi, miksi sinun pitäisi aloittaa ilmajooga. No, ilmajooga on enemmän kuin pelkkä venyttelyrutiini. Siinä yhdistyvät voima- ja liikkuvuusharjoittelu sekä sydänharjoittelu.

Lyhyesti sanottuna, jo yksi aerajooga-sessio antaa sinulle kokovartaloharjoittelun. Painottomuusjoogan lisäetuja ovat muun muassa:

 • Selän ja niskan paineiden lievittäminen: Jos ammattiisi kuuluu koko päivän seisomista, on hyvin todennäköistä, että sinulla on yleensä selkäkipuja tai niskan jäykkyyttä. Kun seisot koko päivän, painovoima painaa selkärankaasi, mikä aiheuttaa näitä ongelmia. Mutta kun asetut ylösalaisin, purat selkärankaa, mikä auttaa lievittämään painetta.
 • Parantaa kehon tasapainoa: Kun roikut ylösalaisin, asetat kehosi painovoimaa vastaan. Kun teet tämän toistuvasti, kehosi hyötyy lopulta vakauden ja tasapainon parantumisesta, jota yleensä tarvitaan erilaisissa päivittäisissä toiminnoissa.
 • Verenkierron parantaminen: Kun harrastat ilmajoogaa, hengität liikkeiden ja asentojen aikana. Tämä on erinomainen keino parantaa verenkiertoa koko kehossasi.
 • Parantaa mielialaa ja itseluottamusta: Ilmajooga voi kohottaa merkittävästi mielialaasi ja lievittää stressiä. Jos siis tunnet olosi alakuloiseksi tai stressaantuneeksi, vapaana ilmassa roikkuminen saa olosi tuntumaan paljon paremmalta. Ilmajoogan ansiosta sinun ei tarvitse maksaa kalliista neuvonta-istunnoista, jotka auttavat sinua käsittelemään stressiä ja ahdistusta. Sinun tarvitsee vain liittyä ilmajoogatunnille ja voit aloittaa tunne-elimistösi uudelleenrakentamisen.
 • Nuorentaa kehoasi: Toinen ilmajoogan hyöty on se, että se parantaa kehosi sisäistä toimintaa ja puhdistaa elimistöäsi. Kun harrastat painovoimatonta joogaa, parannat hengitys-, verenkierto- ja ruoansulatusjärjestelmän toimintaa. Ja kun näitä järjestelmiä säädellään ja parannetaan, myös henkiset kykysi paranevat, mielesi rentoutuu ja ihosi hehkuu.
 • Tehostaa ruoansulatusta: Ylösalaisin oleva jooga tehostaa myös ruoansulatusjärjestelmääsi. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan ilmajooga voi auttaa parantamaan monenlaisia ruoansulatukseen liittyviä ongelmia, kuten ruoansulatushäiriöitä ja ummetusta. Venyttely auttaa myös rentouttamaan vatsaa ja tarjoaa samalla helpotusta ärtyvän suolen oireyhtymään.
 • Polttaa kaloreita: Sen lisäksi, että ilmajooga tarjoaa rauhaa ja rentoutumista, se voi myös auttaa kehoasi polttamaan kaloreita. Erilaisten ilmajooga-asentojen ylläpitäminen vaatii vakaata ja tasapainoista ydintä. Näin ollen, kun yrität pitää kehosi tasapainossa, poltat myös kaloreita. Jos siis etsit keinoa rasvanpolttoon ja nopeaan laihduttamiseen, sinun kannattaa sisällyttää ilmajooga osaksi harjoitusrutiiniasi.

Kuten tämän ilmajoogaoppaan lukemisesta huomaat, se tarjoaa monenlaisia fyysisiä ja henkisiä hyötyjä. Se kohottaa kuntoasi, auttaa sinua rentoutumaan ja tarjoaa helpotusta jokapäiväiseen stressiin.

Mitkä ovat ilmajoogan terveyshyödyt?

Mitä Ilmajooga välineitä tarvitaan?

Aivan kuten lattiajoogassa, et tarvitse kalliita välineitä ilmajoogan harrastamiseen. Lisäksi tarvittavat välineet ovat helposti saatavilla, saatavilla ja kohtuuhintaisia. Hyvä uutinen on, että voit harrastaa ilmajoogaa käytännössä missä tahansa.

Tarvittaviin varusteisiin kuuluvat mm:

 • Jooga riippumatto / keinu: Joogahamppu tai joogakeinu on yleensä kangasrintareppu, jossa voi olla kahvat, joka ripustetaan puuhun tai kattoon jne. kiinni. Joogahamppuja on saatavana eri kokoisina, värisinä ja mallisina. Sinun tarvitsee siis vain valita sellainen, joka sopii tarpeisiisi ja mieltymyksiisi.
 • Ovenkarmitanko: Jos aiot harrastaa ilmajoogaa kotona, haluat kokeilla ovikehyspalkkia. Kuten nimestä voi päätellä, ovenkarmitanko tarjoaa kiinnityspisteen, johon voit ripustaa joogakeinun. Voit käyttää samaa tankoa myös veto- ja leuanvetojen tekemiseen.
 • Ripustuskoukut: Sen lisäksi, että käytät ovenkarmitankoa, voit ripustaa joogahumppasi myös kattoon kiinnitettyjen ripustuskoukkujen avulla. Ripustuskoukut ovat yleensä vahvempia ja tukevampia kuin ovenkarmitanko.
 • Vapaasti seisovat ilmatelineet: Jos etsit kätevää ja monipuolista keinoa ripustaa joogahumppusi minne tahansa, hanki itsellesi vapaasti seisova ilmateline. Näitä takiloita voidaan käyttää ulkona tai sisätiloissa. Lisäksi ne ovat korkeussäädettäviä, eli voit mukauttaa ne haluamasi harjoittelutason mukaan.

Voitko tehdä ilmajoogaa kotona?

Kyllä, voit harrastaa ilmajoogaa kotona. Mutta ensin on suositeltavaa etsiä ilmajoogaopas liittymällä paikalliseen luokkaan. Ilmajoogatunteja on melkein kaikkialla, joten sellaisen löytämisessä ei pitäisi olla ongelmia.

Tunnit auttavat sinua hallitsemaan perusliikkeet ja -asennot. Sieltä käsin voit sitten alkaa tehdä liikkeitä kotona.

Kotona treenaaminen antaa sinulle joustavuutta, jota tarvitset oman harjoitusohjelmasi luomiseen. Lisäksi voit räätälöidä harjoittelusi nykyisen elämäntyylisi ja aikataulusi mukaan.

Jos luokat eivät siis ole sinulle sopivia tai edullisia, kotona treenaaminen on yksi vaihtoehto.

Jos kuitenkin päätät treenata kotona, varmista, että laitteet ovat ammattilaisten asentamia. Ammattitaidottomasti tehdyt asennukset voivat johtaa tahattomiin kaatumisiin, jotka voivat koitua kohtalokkaiksi.

Voit myös vahingoittaa kattoa, jos laitteita ei ole asennettu kunnolla. On myös suositeltavaa investoida laadukkaisiin laitteisiin.

Ilmajooga Vinkkejä aloittelijoille

Kuten aiemmin tässä ilmajoogaoppaassa todettiin, et tarvitse aiempaa kokemusta joogasta. Tarvitset vain oikeat varusteet, asenna ne kotona tai liity tunnille, ja ohjaajasi jatkaa siitä eteenpäin.

Jos olet aloittelija, tässä on muutamia vinkkejä, jotka auttavat tekemään istunnoistasi onnistuneempia ja miellyttävämpiä.

 • Käytä oikeita varusteita: Aivan kuten missä tahansa muussa kuntoilussa, myös ilmajoogaharjoituksissa on käytettävä oikeita varusteita. Sinulla on mukavampaa, jos käytät istuvia vaatteita. Vältä siis löysiä shortseja ja housuja. Käytä sen sijaan legginsejä tai tiukkoja joogahousuja. Tarvitset myös muodonmukaisen yläosan, joogasukat ja -kengät, otsapannan sekä naisille urheilurintaliivit.
 • Luota riippumattoon: Jos ilmajooga on sinulle uutta, saatat suhtautua varauksellisesti silmukoihin ja riippumattoihin. Nämä riippusiteet on kuitenkin rakennettu kestämään jopa yli 200 kilon painoa, joten sinulla ei ole mitään syytä huoleen. Riippumatta vartalosi koosta tai muodosta, kuka tahansa voi nauttia ilmajoogasta.
 • Vältä raskaita aterioita ennen istuntoja: Ilmajoogaan kuuluu runsaasti venyttelyä ja inversioasentoja. Jos siis syöt suuren aterian ennen tunnille menoa, poseeraaminen on erittäin epämukavaa. Jos mahdollista, älä ota isoa ateriaa tuntia ennen tunneille menoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi mennä tyhjään vatsaan, vaan pieni välipala ennen treeniä riittää.
 • Älä käytä koruja: Korvakorut, kaulakorut, rannekorut, kellot ja muunlaiset korut voivat helposti jäädä kiinni hihnoihin. Ja ne voivat päätyä repimään ja tuhoamaan riippumattoa. Siksi on parasta, jos jätät korut taaksesi, kun olet menossa ilmajoogatunneille.
 • Rentoudu ja nauti: Jotkin asennot ja liikkeet voivat vaikuttaa haastavilta ja pelottavilta, etenkin aloittelijoille. Ja turhautuminen voi alkaa iskeä. Mutta älä anna tämän tapahtua. Rentoudu ja hengitä eri asentojen läpi, kulje omaan tahtiisi ja kaikki sujuu hienosti.

Ilmajoogaopas

Ilmajooga tarjoaa sekä kokovartaloharjoittelua että henkisesti kohottavan kokemuksen.

Se vie mielesi pois ja luo rentoutumisen ja rauhan tunteen. Se myös lisää luovuuttasi, auttaa sinua kehittämään taiteellisia taitojasi ja antaa sinulle ilon ja positiivisuuden ryöppyjä.

Toivottavasti siis nautit tästä ilmajoogaoppaasta! Hanki varusteesi valmiiksi ja ala nauttia ilmajoogan valtavista hyödyistä jo tänään.