divider1

Hathajooga opas: 4 Hathajooga asentoa aloitteleville joogille

Home » Hathajooga opas: 4 Hathajooga asentoa aloitteleville joogille

Hathajooga on joogatyyli, jota useimmiten kuvataan lehdissä, elokuvissa tai tv-ohjelmissa. Tämä suosittu joogamuoto käyttää kehoa mielen kirkastamiseen ja syvien henkisen kirkkauden hetkien saavuttamiseen, jolloin mieli, keho ja sielu yhdistyvät.

Mitä Hatha-jooga on?

Hathajooga on laaja termi, joka kattaa erilaisia joogatyylejä ja hengitystekniikoita, kuten seuraavat Ashtanga jooga, bhaktijooga ja kuuma jooga. Hatha tarkoittaa ”voimaa” sanskritiksi, muinaisella intialaisella kielellä, jota käytetään nimeämään jooga-asentoja ja -harjoituksia. Hatha-joogan perusperiaatteet ovat hengitys, liike ja meditaatio, ja jokainen näistä kolmesta osa-alueesta täydentää ja kehittää kykyä seuraavaan. Tämä voima viittaa tarkoitukselliseen kehon siirtämiseen asennosta toiseen. Joogat ponnistelevat ja liikuttavat kehoaan tarkoituksellisesti tämän harjoituksen aikana.

Tässä joogamuodossa joogaajat keskittyvät koko ajan hengityksen laatuun. Jokaista liikettä edeltää kevyt sisään- tai uloshengitys, ja jokaista asentoa pidetään useita hengenvetoja ennen seuraavaan siirtymistä. Tähän hengityksen hallinnan harjoitteluun kuuluu paluu hengitykseen aina kun huomaat unohtaneesi sen, mitä kutsutaan myös pranayaman eli hengitystyön harjoitteluksi.

Hatha-sessioissa keskitytään myös fyysiseen liikkeeseen, kun siirrytään staattisesta asennosta toiseen ja tehdään asentoja, kuten alaspäin kääntyvä koira, seisova eteenpäin taitto, puuasento tai soturi II. Jokainen Hatha-joogatunti päättyy Savasanaan eli meditaatioon, jolloin joogit voivat päästää irti mielen hälinästä.

Hathajoogan lyhyt historia

Hathajooga on länsimaisessa kulttuurissa keino harjoittaa tai rauhoittaa mieltä, mutta harjoituksen juuret ovat henkisessä kasvussa ja kurinalaisuudessa. Hathajooga mielenterveyden ja henkisenä harjoituksena on peräisin Intiasta yli 2000 vuoden takaa. Patañjalin muinaisen Yoga Sutran mukaan Hathajooga eli fyysinen joogaharjoitus suunniteltiin helpottamaan mielen täydellistä ymmärtämistä ja hallintaa. Sutrat opettavat, että jokainen joogan muoto on mielen tiede. On kuitenkin harjoiteltava johdonmukaisesti, jotta voi luoda yhteyden kehoon ja hallita sitä.

4 Hatha-joogan edut

Johdonmukaiseen Hatha-joogaharjoitteluun liittyy monia terveyshyötyjä, muun muassa:

1. Henkinen selkeys. Joogan hengitystyö- ja meditaatioaspektit auttavat mieltä poistumaan taistele tai pakene -reaktiosta, johon astumme stressitilanteissa. Erityisesti hathajooga lisää henkistä selkeyttä, koska jokaista asentoa pidetään vähintään muutaman hengenvedon ajan ennen seuraavaan siirtymistä, mikä auttaa harjoittajaa pääsemään täysin nykyhetkeen sen sijaan, että menneisyyden tai tulevaisuuden ajatukset hämärtäisivät sitä.
2. Lisääntynyt joustavuus. Jooga voi ajan mittaan ja johdonmukaisella harjoittelulla auttaa lisäämään koko kehon joustavuutta. Hatha-joogassa harjoitetut pidetyt asennot antavat venytyksen marinoitua kohteena olevaan lihasryhmään. Rutiininomainen joogaharjoitus parantaa yleensä kaikentasoisten joogien joustavuutta.
3. Lisää selkärangan liikkuvuutta. Hatha-joogassa yleisesti harjoitetuissa asennoissa harjoittaja kumartuu eteen- ja taaksepäin sekä kiertyy harjoituksen ajan joka puolelle, mikä voi auttaa lisäämään selkärangan liikkuvuutta. Monet perinteiset joogamestarit väittävät, että selkärangan liikkuvuus on joogan harjoittelun tärkein hyöty, koska selkäydin lähettää ja vastaanottaa viestejä aivoihin ja aivoista kehoon.
4. Keskittymisen ja rentoutumisen lisääntyminen. Hathajoogatuntien sarjat kohdistuvat kehon alueisiin, joissa on eniten jännitystä ja stressiä, kuten hartioihin, lantioon ja alaselkään, mikä edistää kehon ja mielen rentoutumista. Kun mieli on rentoutuneempi, se voi paremmin keskittyä käsillä olevaan tehtävään.

4 Hathajooga-asentoa

Jooga ei vaadi kehittyneitä fyysisiä asentoja tai alustavaa joustavuutta. Voit aloittaa yksinkertaisesti ja helposti 10 minuutin lämmittelyharjoituksella. Et tarvitse edes mattoa aloittaaksesi harjoittelun. Voit aloittaa asanojen (asanoiden) harjoittelun olohuoneen lattialla, sängyssä tai terassin matolla.

1. Lapsen asento (Balasana). Laskeudu lattialle ja istu polvillesi. Levitä polvet niin leveiksi, että ylävartalosi voi asettua niiden väliin. Kosketa isovarpaat yhteen takanasi ja ala lepuuttaa ylävartaloasi kohti maata. Vie kädet pään yläpuolelle ja lepää kämmenet maassa kämmenet alaspäin. Lopulta lepuuta otsaasi lattiaan tai kirjaan tai harkkoon. Hengitä syvään vähintään viisi sisään- ja uloshengitystä.

2. Kissan asento (Bitilasana Marjaryasana). Nouse hitaasti nelinkontin (pöytäasento). Tuo molemmat kädet suoraan hartioiden alle ja polvet suoraan lantion alle. Hengitä sisään, siirrä hitaasti päätä ja katsetta ylöspäin ja laske vatsa kohti maata. Hengitä ulos ja liiku vastakkaiseen suuntaan. Vedä leuka sisään ja kaareuta selkärankaa. Tee vähintään kolme kierrosta. Päätä neutraaliin pöytäasentoon.

3. Alaspäin kääntyvä koira (Adho Mukha Svanasana). Nosta pöydän päältä yksinkertaisesti polvia, pudota pää ja niska käsivarsien väliin ja nosta lantio ylös ja taakse. Olet jalkapallojen päällä. Muista tehdä syviä sisään- ja uloshengityksiä, kun löydät mukavuutta ja vakautta down dogissa. Voit ”kävellä koiraasi” taivuttamalla ensin yhtä polvea ja sitten toista ja painamalla kumpaakin kantapäätä samanaikaisesti kohti mattoa (mutta älä huoli, jos kantapäät eivät kosketa maata). Liikuta lantiota edestakaisin ja hengitä syvään sisään nenän kautta ja ulos suun kautta.

4. Seisova eteenpäin taitto (Ustrasana). Katso alaspäin suuntautuvasta koirasta eteenpäin kohti käsiäsi, taivuta polvia ja kuljeta jalkoja kohti käsiäsi. Pidä polvet koukussa, päästä kaikki pään ja niskan jännitys irti ja taita eteenpäin, kurota kätesi säärten ulkopinnalle, maahan tai tartu vastakkaisiin kyynärpäihin ja heilauta edestakaisin. Hengitä syvään vähintään viisi sisään- ja uloshengitystä.

Mitä eroa on Hatha- ja Vinyasa-joogan välillä?

Suurin ero Hatha- ja Vinyasa-joogan välillä on se, miten tunnilla ja joogaohjaajalla siirrytään asennosta toiseen. Vinyasa-joogatunnit ovat enemmän urheilullista ja energistä virtausta, jossa hengitys liittyy liikkeeseen, ja Hatha-joogatunnit sisältävät sarjan staattisia asentoja, joissa on selkeät siirtymät asentojen välillä. Nämä kaksi joogatyyppiä eivät sulje toisiaan pois, ja monet joogaopettajat sekoittavat niitä.

Kumppanin kaupallinen tiedot

Lainojen kilpailuttaminen on helppoa Nordic Bankin lainavertailussa. Lainahakemuksen täyttäminen on vaivatonta ja nopeaa, eikä velvoita mihinkään. Välitämme lainahakemuksesi yli 30 pankille ja rahoitusyhtiölle. Saat lainatarjouksia nopeasti hakemuksen lähettämisen jälkeen ja niistä on helppo vertailla edullisin. Halutessasi voit hyväksyä parhaan lainatarjouksen verkkopankkitunnuksillasi, jonka jälkeen saat rahat nopeasti tilille.