divider1

Kuuma Jooga (Hot yoga) – Mitä se on ja mitkä on sen hyödyt?

Home » Kuuma Jooga (Hot yoga) – Mitä se on ja mitkä on sen hyödyt?

Kuuma jooga on joogaa, jota harjoitellaan huoneessa, jonka lämpötila on 105 celsiusastetta ja kosteus 40 prosenttia. Kaikki tarkoituksellisesti lämmitetyssä huoneessa harjoitetut joogatyylit ovat kuumaa joogaa. Lämmön sanotaan auttavan sinua hikoilemaan myrkkyjä ulos samalla, kun työskentelet vahvuuden ja joustavuuden lisäämiseksi – on tärkeää noudattaa varovaisuutta ja olla venyttämättä niveliäsi liikaa tai venyttämättä niitä liikaa harjoitellessasi.

Mitä on kuuma jooga?

Kuuma joogassa ensimmäinen muoto oli Bikram Choudhuryn 1970-luvulla perustama Bikram Yoga. Bikram-jooga on sarja jooga-asentoja, joita harjoitellaan huoneessa, jonka lämpötila on 105 celsiusastetta ja kosteus 40 prosenttia. Joogan harjoittelun tarkoituksena kuumassa, kosteassa huoneessa on nostaa sykettä intensiivisemmän harjoittelun aikaansaamiseksi, ja lämmön ansiosta lihakset löystyvät.

Monia nykyisiä kuumajoogastudioita kutsuttiin aiemmin Bikram-studioiksi. Viime vuosikymmenellä tapahtuneiden seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien paljastusten ja niitä seuranneiden oikeudenkäyntien jälkeen Bikram-joogaajat ja -opettajat päättivät ottaa etäisyyttä hänen nimeensä. Vaikka monet kuuma-joogastudiot ovat Bikram-pohjaisia, ajatus lämmitetystä joogatilasta on edelleen kasvattanut suosiotaan viime vuosina, ja myös lukuisia muita joogamuotoja Bikramin lisäksi harjoitetaan lämmitetyssä tilassa.

Parhaiten soveltuu: Joustavuuden parantamiseen

Lämmitetyn huoneen ansiosta kuuma jooga voi tarjota kaloreita polttavia ja liikkuvuutta parantavia etuja. Kehon lämpötilan nostaminen lisää myös aineenvaihduntaa.

Mitä tulee joustavuuteen, termi ”lämmittely” ennen harjoittelua auttaa selittämään asian: kun lihakset lämpenevät, ne venyvät helpommin ja loukkaantuvat harvemmin.

Mitä odottaa Kuuma jooga -harjoitukselta?

Avainsana sille, miten kuuma jooga eroaa muista muodoista, on ”kuuma” Sinun on ehdottomasti odotettava hikoilevasi. Huoneen lämpötila on jossakin 90-108 celsiusasteen välillä, ja siihen saattaa liittyä myös kosteutta. Rivera huomauttaa, että ”kehon sisäinen lämpötila nousee, sinulle tulee kuuma ja sinulla on täysi kontrolli tämän kokemuksen suunnasta… pidä tahtia yllä ja kiinnitä huomiota kehoosi ja sen tarpeisiin. Jos olet huolissasi siitä, miten suoriudut, unohdat todennäköisesti hengityksesi ja liikkeesi tahdin. Jos olet väsynyt, pidä tauko ja muista, että olet siellä itseäsi varten etkä ketään muuta varten.”

Kun menet kuumajoogatunnille, odota lyhyempää lämmittelyä kuin muilla joogatunneilla. Tämä johtuu siitä, että kuuman huoneen ansiosta lihasten lämmittämiseen kuluu vähemmän aikaa. Sitten käydään läpi joukko jooga-asentoja. Se, millaisia asennot ovat ja kuinka nopeasti ne käydään läpi, riippuu siitä, minkälaista joogaa tunnilla tehdään. Bikram-jooga on 26 liikkeen sarja, mutta myös muita joogatyyppejä, kuten vinyasa- ja ashtangajoogaa, tarjotaan nykyään kuumana, joten liikkeet riippuvat siitä, millaisia ne ovat. Tunti kestää todennäköisesti 60 tai 90 minuuttia. Toisin kuin muilla joogatunneilla, joilla opettaja tekee liikkeet kanssasi, kuumajoogassa opettaja antaa usein ohjeita tekemättä niitä itse.

Kuuman joogan edut

Kuuman joogan hyödyt eivät oikeastaan eroa täysin normaalilämpöisessä huoneessa suoritetun joogan hyödyistä. Kaikilla joogatyypeillä on monia terveyshyötyjä: jooga voi vähentää stressiä, auttaa masennuksen hoidossa, vähentää alaselkäkipuja ja pienentää sydän- ja verisuonitautien ja metabolisen oireyhtymän riskiä.3 Lisäksi on olemassa henkinen puoli. Rivera toteaa, että ”tällä harjoituksella on tapana työstää itsensä osaksi olemuksesi kuituja, jolloin kyse ei ole niinkään siitä, mitä teet matolla tai tietyssä tilassa, vaan enemmänkin siitä, miten osoittaudut tilaisuuteen. Jatkuvasti kehittyvinä ihmisinä muutosten maailmassa opettelemme olemaan aitoja ja läsnä matolla, mikä sulautuu osaksi päivittäistä rytmiämme. Se tarjoaa mahdollisuuksia olla ihminen, joka on olemassa, eikä ihminen, joka tekee.”

”Rakastan hikoilua ja rakastan joogaa, joten näiden kahden yhdistäminen on unelmaharjoittelua”, Davis sanoo. ”Saat puhdistaa kehosi sisältä ja ulkoa. Hikoilet pois myrkkyjä ja raskasmetalleja ja saat samalla kaikki joogatunnin hyödyt. Minusta se saa myös keskittymään muotoon sen sijaan, että nopeuttaisi asentoja, koska on niin kuuma ja epämukava olo ja pitää keskittyä siihen, mitä tekee.” On syytä mainita, että tieteelliset mielipiteet siitä, onko hikoilu detoksifioivaa, ovat ristiriitaisia: tutkimukset ovat osoittaneet molempia väitteitä, ja joidenkin mukaan raskasmetallit hikoilevat ulos, mutta ne saattavat olla liian pieniä määriä, jotta niillä olisi merkitystä.

Turvallisuusnäkökohdat

Ei ole yllättävää, että kuumajoogaan liittyy enemmän turvallisuusnäkökohtia kuin tavalliseen joogaan. Koska lihakset ovat kuumuudesta johtuen niin joustavat, on tavallista helpompi venyttää itsensä liikaa ja loukata itsensä. Ja koska hikoilet niin paljon, on todennäköisempää, että joudut nestehukkaan kuin muissa joogamuodoissa. Jos olet herkkä kuumuudelle, kuuma jooga voi myös altistaa lämpöhalvaukselle.5

Kuumaa joogaa ei tulisi harrastaa kenenkään, jolla on sydän- ja verisuoniongelmia. Sitä ei pidä harrastaa, jos olet raskaana, sillä sisälämpötilan nousu voi vaarantaa sikiön.6 Kuten aina, sinun tulisi aina keskustella lääkärisi kanssa ennen kuin kokeilet uutta liikuntaa.

Kuuma jooga vs. Pilates

Pilateksella ja joogalla on monia samankaltaisia piirteitä. Molemmat keskittyvät hengitykseen, auttavat lisäämään joustavuutta ja ovat tehokkaita vahvistavia harjoituksia. Pilateksessa keskitytään kuitenkin yleensä enemmän keskivartaloon kuin joogassa, ja siinä harjoitetaan enemmän pienempiä ja tukevampia lihaksia ja lihasryhmiä. Pilatesta tehdään usein koneilla, mitä joogassa ei koskaan tehdä, ja pilates-mattotunneilla vietetään enemmän aikaa maassa (eikä seisten) kuin joogassa, jossa liikutaan asentojen läpi

Mitä pukea kuumalle joogatunnille

Kun pukeudut kuumaan joogaan, käytä vaatteita, jotka pitävät sinut mahdollisimman viileänä. Kosteutta siirtävät vaatekappaleet ovat ihanteellisia, samoin kuin harjoitusvaatteet, joissa on antimikrobisia ominaisuuksia. Puuvillaa kannattaa välttää, koska se imee itseensä kosteutta, mikä tarkoittaa, että kun hikoilet, vaatteesi painavat, mikä ei ole mukavaa. Mitä kevyempiä kangasvalintoja käytät, sitä parempi, jotta ne eivät aiheuta ylikuumenemista entisestään

Miten aloittaa kuuma jooga

Jos haluat lähteä kuumalle joogatunnille, on olemassa muutamia vaiheita, jotka auttavat sinua valmistautumaan mahdollisimman hyvin. Ensiksi, tunnille tulopäivänä sinun tulisi varmistaa, että juot runsaasti vettä. Koska tulet hikoilemaan paljon, nesteytettynä paikalle saapuminen varmistaa, ettet kuivu nopeasti. Seuraavaksi syö kevyt ateria ennen tuntia, älä raskas ateria; vatsa täynnä ruokaa ei tunnu hyvältä vatsalihaksia käyttävien harjoitusten aikana. Ota mukaan joogamatto, vesipullo ja pyyhe, jolla voit pyyhkiä hikesi pois. Jos et ole täyttänyt papereita verkossa ja olet menossa uudelle studiolle, saavu ajoissa paikalle, jotta sinulla on aikaa tehdä niin. Lopuksi, tule valmistautuneena niputtamaan itsesi hyvin tunnin jälkeen. Lihaksesi ovat löysät, ja niiden altistaminen välittömästi kylmälle voi saada ne supistumaan liian nopeasti.2

Mitä otat opiksi

Kuuma jooga on intensiivinen liikuntamuoto, ja se voi lisätä joustavuutta. Se tarjoaa kaikki samat edut kuin muutkin joogamuodot, mutta hikoilet paljon enemmän kuin joogassa, jota tehdään huoneessa, jota ei ole lämmitetty ja kostutettu. Jos haluat kokeilla tätä suosittua harjoitusta, varmista, että juot paljon vettä, käytät kosteutta siirtäviä vaatteita ja otat mukaan lämpimät vaatteet jälkikäteen. Ja tietysti varaudu siihen, että hikoilet paljon! Kuumaa joogaa kannattaa välttää, jos sinulla on sydän- ja verisuoniongelmia, olet raskaana tai sinulla on jokin muu ennestään olemassa oleva tila, joka tekisi siitä vaarallista.

”Jooga on harjoittelua – mikä tarkoittaa, ettet hallitse sitä, vaan pyrit aina parantamaan taitojasi, olipa kyse sitten mielen rauhoittamisesta, kehon kiinteyttämisestä, joustavuuden lisäämisestä tai jostain muusta upeasta hyödystä, jota jooga voi tarjota”, Davis sanoo. ”Aina on tilaa kasvaa.”